Mød Christian Knoop – chefdesigner hos IWC

Mød Christian Knoop – chefdesigner hos IWC

8. oktober 2024 Slået fra Af Kåre

Christian Knoop er leder af IWC’s designteam og har spillet en central rolle i udviklingen af dette års nye Portugieser-modeller. Ved lanceringen i Genève mødte jeg manden bag mærkets kreative retning.

I har i år valgt at fokusere kræfterne på Portugieser-kollektionen – hvorfor det?

“Portugieser er en meget vigtig kollektion for os. Mit team og jeg har arbejdet på dette i et par år, og vi er virkelig stolte af at vise resultatet. Det er en kollektion, der ikke kun er et af vores brandikoner, men den er også dybt rodfæstet i vores historie. Portugieser startede som et instrumentur i 1930’erne og repræsenterer den teknik og renhed, som IWC handler om. Og gennem årene er Portugieser blevet til et ikon, der bærer mange af vores traditioner. Vi præsenterer derfor ikke kun en kollektion her, men vi markerer også IWC som mærke og viser vores kapaciteter inden for urmageri.”

I har flere forskellige kollektioner hos IWC. Hvordan balancerer I dem?

“Jeg tror, dette er noget af det unikke ved IWC, at vi har så mange forskellige kollektioner. De er allesammen topikoner i urindustrien og blandt de bedst sælgende urkollektioner i branchen. De er desuden meget forskellige i deres udtryk. Du har de meget rene, tekniske militære instrumenter som piloturene. Du har Portofino, som er en meget elegant, tidløs linje. Du har Portugieser, der repræsenterer det ypperste urmageri. Du har Aquatimer, som er et moderne og robust dykkerur. Og så Ingenieur, der er et teknisk stålur, der også er dybt rodfæstet i vores historie med sportsure. Så disse ure udgør alt, hvad vores mærke handler om, og vi tilføjer og fornyer dele af disse kollektioner fra tid til anden. I vores vision har vi en meget langsigtet innovationspipeline, når det kommer til urværker og materialer, der rækker 10 til 12 år ind i fremtiden. Og så fokuserer vi på skiftende kollektioner fra år til år og ser, hvor disse forskellige urværker og materialer passer ind. Med Portugieser var evighedskalenderen en af disse udviklinger af et urværk, hvor vi sagde, okay, dette passer til denne kollektion, så vi vil tage dette som en mulighed for at relancere dele af Portugieser-kollektionen.”

Hvordan balancerer I arven og de nye design?

“Det er faktisk et af de mest afgørende spørgsmål i vores arbejde, i og med at vi arbejder i en virksomhed, der har eksisteret i mere end 150 år. Så hver ny kollektion, hver ny produktlancering skal virkelig respektere fortiden og samtidig også give et blik ind i fremtiden. Vi skal være tro mod vores designkoder, vores arv, vores produkt-DNA – og stadig tilføje nogle nye og overraskende ideer til vores kunder. Især i det nuværende markedsmiljø, hvor der kommer så mange nye produkter på markedet hver uge, og de fleste af dem er meget vel designede. Så spørgsmålet er, hvad der gør forskellen mellem et smukt ur og et succesfuldt produkt. Og det er netop den identitet, den genkendelighed, der kommer med at respektere disse designkoder af mærket og nyfortolke dem på en ny måde. Med Portugieser valgte vi at sige, okay, vi har et bestemt urskive-design, der er visse æstetikker, vi skal respektere. Og så ønskede vi at bringe mere frem ved at åbne kassen med mere glas og ved at lægge mere vægt på det grafiske på skiven. Så det handler meget om at understøtte disse design-DNA-elementer.”

IWC Portugieser Perpetual Calendar 44 mm i 18 kt guld (ref. IW503702). Pris 388.000 kr. 

Hvad ser du som IWC’s DNA?

“Vi ser os selv som ingeniører inden for finere urmageri, så det tekniske og ingeniørarbejdet er dybt rodfæstet i alle de professionelle ure og instrumenture, vi især lavede i begyndelsen og midten af det 20. århundrede. Men vi har også en helt anden grundlæggelseshistorie end mange andre schweiziske mærker, da vi blev grundlagt af en amerikaner, der oprettede den første centraliserede urproduktion i Schweiz. Vi har også en markant anderledes kultur inden for urmageri end andre mærker, der har en mere håndværksmæssig baggrund og en mere dekorativ tilgang til ure og urværker.”

Er der nogle specifikke detaljer, som du synes, I er lykkedes rigtig godt med i denne nye fortolkning af Portugieser?

“Ja. Når du ser på kollektionen, kan du straks identificere dette som IWC Portugieser, men vi har arbejdet på nogle detaljer, der gør den nye Portugieser lettere, mere luftig og mere præcis. Og farvekoderne er også en historie for sig. Når geometrien og grafikken skal følge DNA’et, så er skiverne et område, hvor vi kan tilføje det overraskelseselement, jeg talte om. Og vi valgte fire farver, der faktisk balancerer mellem at være farver, der er tidløse nok til at passe til en kollektion som Portugieser.”

Hvad har du selv på håndleddet i dag?

“Jeg har et af vores nye evighedskalendere guld med obsidian-sort urskive. Jeg synes, at dette produkt virkelig repræsenterer, hvad den nye kollektion handler om. Det er med vores topmoderne urværk, der indeholder en af vores mest ikoniske og fascinerende komplikationer, som er evighedskalenderen. Og det er et smukt ur.”

Hvis du vil vide mere om historien bag Portugieser, og hvordan kollektionen fik sit navn, så tjek mit klassikerportræt her.